Zelená energie
4 min čtení
Proč se vám vyplatí kombinace fotovoltaiky a tepelného čerpadla?
3.7.2023

Výrazně snížit náklady na elektrickou energii můžete ve chvíli, kdy se rozhodnete pro komplexní řešení. Tím je kombinace fotovoltaiky a tepelného čerpadla, která vám ve finále ušetří až 70 % nákladů za energii. Navíc jde o ekologické řešení, do nějž se vám rozhodně vyplatí z dlouhodobého hlediska investovat. Pojďme si říct, jaké výhody má kombinace těchto dvou technologií.

Proč dává kombinace fotovoltaiky a tepelného čerpadla smysl?

Ve většině případech pořízení tepelného čerpadla nebo fotovoltaiky má svůj důvod. Tím zpravidla bývá úspora energie, na které se obě zařízení zaměřují. Fotovoltaika vám během roku uspoří peníze za elektrickou energii, kterou vyrobí, zatímco tepelné čerpadlo srazí cenu za vytápění domácnosti a ohřev vody na minimum.

Jak tedy funguje kombinace fotovoltaiky a tepelného čerpadla?

V dnešní době není problém, aby tepelné čerpadlo bylo napojené jak na hlavní elektrický obvod, tak střídač fotovoltaické elektrárny. Chytrý systém pro TČ umožňuje zapojení jak do klasické sítě, tak v případě potřeby využívat energii vyrobenou za pomocí FVE.

Pokud ve své domácnosti kombinujete tepelné čerpadlo a fotovoltaiku, budete nadmíru spokojení s účty za energie. Po většinu roku, kdy slunce svítí, vám chod náročných energetických spotřebičů pokryje zelená energie.

Komu se kombinace vyplatí?

Před tím, než pořídíte FVE nebo TČ, je potřeba si ujasnit to, jak vaše domácnost funguje. Pokud se rozhodnete pro solární energii, tak je dobré, abyste jí skutečně spotřebovali. Méně energeticky náročné domácnosti mohou přebytečnou energii uložit do baterie a použít jí v noci, kdy FVE nevyrábí elektřinu. Přebytek energie se rozhodně nevyplatí posílat do distribuční sítě.

Kombinace fotovoltaiky s tepelným čerpadlem se pak vyplatí už jen z toho důvodu, že se dá nainstalovat i do starších domů. TČ si ke svému provozu si bere 1/3 elektřiny a 2/3 vzduchu (u TČ voda-vzduch). Velmi snadno tak maximalizujete výdaje za elektřinu i vytápění, které zásadně ovlivňují rozpočet.

S dotacemi bude vaše investice nižší až o polovinu

Dalším dobrým důvodem, proč zvážit kombinaci tepelného čerpadla a fotovoltaiky je zejména dotační program. Nová zelená úsporám vám dokáže snížit cenu obou systémů. Pokud je nainstalujete souběžně, může to být až 315 tisíc korun. V případě, že nejprve začnete se solárními panely a poté s tepelným čerpadlem, tak se dá dosáhnout i na dotaci v celkové výši 345 tisíc Kč, což se rozhodně vyplatí.

Vstupte do světa ekologie včas

Trendy se postupem času mění, a tak kombinace tepelného čerpadla a fotovoltaiky je prvním řešením, které vás u novostavby nemine. Navíc i požadavky na ekologičnost vytápění se postupem času budou zpřísňovat, takže se vám vyplatí již teď investovat do šetrného řešení vytápění a ekologické výroby elektrické energie.

Pokud přemýšlíte o kombinaci tepelného čerpadla a fotovoltaiky, je dobré se poradit. O tom, jestli jde o ideální řešení i pro vaši stávající nemovitost, vám rádi pomohou zjistit naši odborníci. Zamiřte na web Zelená energie a dejte nám vědět, s čím vám můžeme pomo

Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu