Zelená energie
4 min čtení
Je fotovoltaika bezpečná? A na co myslet po jejím zapojení?
6.7.2024

Obáváte se, zda je fotovoltaika bezpečná? Ano, jde o zařízení, které mění sluneční záření na energii, a tak mohou solární panely vzbuzovat obavy. Proč ale není dobré předem panikařit a jak k solárním panelům přistupovat?

Nepodléhejte mýtům, že je fotovoltaika nebezpečná

Jedním z častých mýtů je, že pokud fotovoltaická elektrárna začne hořet, je váš dům odsouzen k záhubě. To není pravda. Hasiči rozhodně domy s fotovoltaikou hasí, ale jelikož jde o elektronické zařízení, volí jiný postup. Proto, kdyby k požáru nedejbože došlo, je potřeba tuto informaci oznámit.

Nejste si jisti, jestli to, co jste četli o fotovoltaice, je pravda? Přečtěte si náš článek "Mýty o fotovoltaice, které by vám neměly dělat starost" a zjistěte, jaké dezinformace se nejčastěji mezi lidmi šíří.

Je důležité si také uvědomit, že pokud by fotovoltaika představovala nebezpečí, nejspíš by nebyla tak rozšířená. V České republice dochází jen k minimálnímu počtu požárů, kde je fotovoltaika, a zároveň ani nemusí být zdrojem vzniku požáru.

Z jakého důvodu může fotovoltaika začít hořet?

Nejčastější příčinou, proč hasiči zasahují u nemovitostí s fotovoltaikou, je chybné zapojení. To vzniká tehdy, pokud si solární panely necháte nainstalovat svépomocí od člověka, který k tomuto úkonu není kvalifikovaný a nemá potřebné odborné znalosti.

Proto vždy nechte solární panely montovat odbornou firmou, která vám zajistí nejen instalaci, ale i kvalitní komponenty, které nebudou náchylné k poškození a zároveň splňují různé bezpečnostní standardy. Ty zajistí, že se fotovoltaika v případě zkratu odpojí.

adobestock-707155677.jpg

Co můžete pro zvýšení bezpečnosti fotovoltaiky udělat?

Pravidelné revize

Fotovoltaické systémy by měly být kontrolovány každé 2-4 roky, přičemž častější kontroly nejsou na škodu. Technik při optické inspekci snadno odhalí volné nebo poškozené části a vymění je, než dojde k závadě.

Pravidelné čištění a údržba

Pro prodloužení životnosti fotovoltaiky je vhodné panely čistit 1-2x ročně, což může zvýšit jejich účinnost až o 20 %. Rovněž je dobré pravidelně čistit rozvaděče a střídače, aby se předešlo přehřívání.

Zamezení zastínění

Je důležité předcházet zastínění panelů, například od vzrostlých stromů, které snižují výkon elektrárny a zvyšují riziko vzniku hot spotů. Instalace výkonového optimizéru může pomoci eliminovat negativní dopady zastínění.

Monitoring výroby

Pravidelným sledováním statistik výroby elektřiny lze snadno zjistit neobvyklé chování fotovoltaického systému. V případě problémů je vhodné kontaktovat servisního technika, aby zjistil a odstranil příčinu.

Nadstandardní protipožární opatření

Pro vyšší bezpečnost lze instalovat zařízení jako detektor kouře nebo automatický hasicí systém, které přispívají k ochraně fotovoltaického systému.

Rapid Shutdown odpojovač

Toto zařízení umožňuje odpojení solárního systému v případě nouze nebo údržby. Vypne výstup elektrického proudu z panelů a kabelů, což zajišťuje bezpečné pracovní podmínky pro záchranné týmy a chrání solární systém před poškozením. Odpojovače jsou povinné pro systémy nad 10 kWp, ale mohou být nainstalovány i na menší systémy.

Pojištění majetku

Pokud je vaše fotovoltaika správně zapojena a prošla revizí, pojišťovna vám v případě nehody škodu uhradí. Fotovoltaika na hlavní budově je automaticky pojištěna s nemovitostí, je však důležité mít hodnotu systému zahrnutou v pojistné částce a zkontrolovat, zda se pojistka vztahuje na rizika jako požár, výbuch, vichřice, krupobití, úder blesku a přepětí či podpětí.

 

Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu