Investice
4 min čtení
Proč začít investovat?
21.6.2024

Svět investování se může jevit jako složitý. Mnoho lidí odradí tím, že jde o něco složitého nebo že musí mít dostatečné množství peněz, aby mohl člověk investovat. Někteří pak čekají i na vhodný okamžik, a tak nezačnou, nebo už je pozdě. Pojďme si proto říct, proč začít investovat.

Co je to investování?

Pod pojmem investování si představte nákup nějakého finančního aktiva, jehož účelem je zhodnotit vložený kapitál. Ten můžete vložit do kapitálových trhů nebo různých komodit, mezi něž patří umění, veteráni, alkohol nebo různé suroviny.

Porovnání se spořením, jehož cílem je uchovat hodnotu peněz v rámci inflace, tak investování je o pomyslný stupínek výš. Cílem investora je nejen uchovat hodnotu, ale zvýšit ji. Počítat ale musí s tím, že existuje nějaké investiční riziko.

Pod investičním rizikem si můžete představit pravděpodobnost, že investice nevyjde a její hodnota klesne. Podle typu finančního aktiva pak můžete zohlednit výši rizika, kdy třeba ETF jsou méně riziková než třeba investice do kryptoměn.

Proč začít investovat?

Peníze časem ztrácejí hodnotu

Určitě nejde o žádnou novinku a již jsme tento problém naznačili v úvodu článku. Volně ležící peníze postupem času ztrácejí na hodnotě, což znamená, že po roce mají nižší tržní hodnotu. Jednoduše řečeno, za stejné peníze si následující rok nepořídíte to stejné zboží. A čím déle peníze leží pod postelí nebo na běžném účtu, tím znatelnější to je.

Časový horizont hraje prim

Říká vám něco složené úročení? Jde o proces, kdy se vaše peníze zhodnocují v daném čase. Cílem investování totiž není zbohatnout ze dne na den, ale postupně budovat vlastní a dlouhodobé finanční bohatství. A to chce zkrátka čas, takže čím dříve začnete, tím vyšší bude zisk, pokud investujete dobře.

Začít už můžete od několika stovek

Dobám, kdy jste potřebovali statisíce korun, abyste mohli začít investovat, definitivně odzvonilo. Akciové trhy, ETF, kryptoměny, podílové fondy, dluhopisy a další aktiva jsou dostupné drobným investorům. Nižší počáteční vstup je tak skvělým způsobem, jak začít a zjistit, jak investování v praxi funguje.

Investiční aplikace v češtině

Dnes už můžete investovat po vlastní ose. Účet u brokera si založíte během pár minut a stačí vám k tomu jen občanský průkaz a několik minut vašeho času a volné peníze, které chcete investovat. Během chvíle tak můžete investovat do firem z celého světa nebo nakupovat další aktiva, o která se zajímáte.

Informace na dosah ruky

Ve chvíli, kdy se rozhodnete investovat do některého z aktiv, můžete díky internetu a důvěryhodným zdrojům sledovat, jak si daří. U firem se dají sledovat jejich příjmy, závazky a u komodit jejich vzácnost.

Velký výběr investičních možností

Na svou cestu se můžete vydat sami anebo využít investiční platformy, které za vás obstarají investování a vy si jen měsíčně posíláte vybranou částku. Pokud ale investujete zprostředkovaně, je potřeba si pohlídat poplatky spojené s výběrem i vedením investičního účtu.

 

Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu