Hypotéky
2 min čtení
Hypotéky nezlevňují tak rychle, jak se čekalo
30.6.2024

ČNB od ledna 2024 postupně snižuje repo sazby, a tak se očekával i pokles úrokových sazeb hypoték. K určitému zlevnění hypotečních úvěrů opravdu dochází, banky však snižují úroky pomaleji, než klesá sazba ČNB. Jak to nyní vypadá na hypotečním trhu? 

Momentální úroková sazba ČNB činí 5,25 %. Viceguvernér České národní banky Jan Frait navíc připustil, že by do konce roku základní sazba mohla spadnout až na 4 %

Komerční banky ale nemusí nutně snížení repo sazby promítnout do cen hypoték. To je vidět i v současném případě – červnová průměrná sazba hypoték byla podle Swiss Life Hypoindexu 5,51 %.

Ačkoliv úroky neklesají tak rychle, jak by se dalo čekat, stále jde o nejnižší sazbu od června 2022. Podle odborníků budou banky i nadále zlevňovat pozvolně, čímž se potvrzuje známé  pravidlo, že hypotéky rychleji zdražují, než zlevňují. 

Hypotéky s delšími fixacemi zlevnit nemusí

Vzhledem k tomu, že ČNB bude sazby pravděpodobně i nadále snižovat, banky nechtějí poskytovat úroky s krátkými fixacemi. Důvodem jsou obavy, že by se po skončení fixace mnoho klientů rozhodlo hypotéku refinancovat za výhodnější podmínky. 
Do cen hypoték s fixací sazby na tři a více let se podle odborníků ale nemusí pokles ČNB sazeb tolik promínout. Banky budou v těchto případech rozhodovat ještě podle dalších faktorů, zejména podle ceny tzv. swapů, kterými si banky zajišťují cenu peněz na určité období.

Spočítejte si hypotéku

100 000 Kč
20 000 000 Kč
Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu