Finance
4 min čtení
Zaměstnanecké benefity a jejich změny v roce 2024
14.2.2024

Osvobození nepeněžních benefitů


První oblastí, které se změny týkají, jsou zaměstnanecké benefity a jejich osvobození od zdanění. Nově budou benefity od daně z příjmů ze závislé činnosti osvobozeny pouze do poloviny průměrné mzdy. Výše průměrné mzdy byla stanovená na 43 967 Kč. To znamená, že zaměstnanci nebudou benefity danit do výše 21 983 Kč za rok. Pokud benefity tento limit překročí, pak bude částka nad limitem považovaná za zdanitelný příjem zaměstnance. 

Spadají sem všechny běžné benefity jako jsou zdravotní služby, vzdělávání, příspěvky na sport, kulturu či cestování. Ruší se také všechna tato dosavadní osvobození:

  • Rekreace a zájezd (dosud do výše 20 000 Kč ročně)
  • Dary (dosud do výše 2 000 Kč ročně)
  • Dary v nepeněžní formě (poukázky)
  • Sociální výpomoc
  • Nadlimitní stravenky
  • Manažerské byty

Pro zaměstnavatele platí, že hodnota benefitů do limitu je považovaná za daňově neuznatelný základ. Hodnota nad limit pak bude daňově uznatelným základem. 

Pozor! Pro zdanění benefitů nebude rozhodující, kdy benefit vznikl, ale kdy ho zaměstnanec reálně využil. Pokud tedy dostal zaměstnanec v roce 2023 např. body v cafeterii, ale reálně je využil až v roce 2024, podléhají už novému zdanění.

Limit na akce pro zaměstnance 


Nově měly být limitovány také akce pro zaměstnance, které zaměstnavatelé pořádají. Reálně ale není v praxi možné sledovat, do jaké výše dosáhnou (i vzhledem k možné účasti rodinných příslušníků). Namísto definovaného limitu najdete v novele zákona ustanovení, že tyto firemní akce musí být:

  • neveřejné (jen pro zaměstnance a jejich rodinu)
  • pořádané za přiměřených okolností (forma a rozsah)
  • nepravidelné (ne např. měsíčně)

Závodní stravování a stravenky


Nový limit se netýká stravenek, pro které se ale zavádí nový pojem: příspěvek na stravování. Pod ten spadá jak nepeněžní plnění (stravenky, závodní stravování), tak peněžitý příspěvek na stravování. Sjednotí se podmínky pro daňové osvobození stravného pro zaměstnance, a to jak pro závodní stravování, tak pro stravenky. 

Zaměstnavatelé si dosud mohli odečíst z daní maximálně 55 % hodnoty stravenky, nová uznatelná částka je až 107,10 Kč. I v případě závodního stravování se cena jídla musí vejít do tohoto limitu. Podle nové úpravy lze také poskytnout další příspěvek na stravování v rámci stejné směny (pokud délka směny přesáhne 11 hodin včetně přestávky).

Co se naopak ruší, je osvobození nadlimitních stravenek (tzv. manažerské stravenky), které mohly být poskytované bez limitu i v hodnotě tisíce korun denně. 

Příspěvek na penzijní či životní pojištění


K žádným změnám nedochází u příspěvků na penzijní či životní pojištění. Stále u nich lze uplatňovat daňové zvýhodnění až do výše 50 000 Kč. Zaměstnavatelé navíc mohou přispívat zaměstnancům také na pojištění dlouhodobé péče a dlouhodobý investiční produkt (DIP). 

  • Pojištění dlouhodobé péče slouží k vyplacení peněz v situaci, kdy se člověk ze zdravotních důvodů stane závislým na pomoci druhých. Lze pojistit sebe i blízkou osobu. Vyplacení je možné v případě závislosti na pomoci jiné osoby ve III. nebo IV. stupni. Aby se dalo pojištění daňově zvýhodnit, musí v jeho podmínkách být, že pojišťovna bude v případě jeho čerpání vyplácet měsíční pojistné po celou dobu závislosti na pomoci jiného člověka. Zároveň pojišťovna musí mít oprávnění k provozování pojišťovací činnosti na území členského státu EU nebo EHP (Evropského hospodářského prostoru).

  • Dlouhodobý investiční produkt (DIP) má za cíl finanční zajištění na stáří. Spadá sem investice do akcií, dluhopisů nebo podílových fondů. Zaměstnanec si je bude moci odečíst ze základu daně při ročním zúčtování. Výše byla stanovena na 48 000 Kč, ale pozor – dohromady za penzijní, investiční pojištění a DIP.
Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu