Finance
4 min čtení
Předčasné důchody, valorizace a změny důchodového pojištění, které by vám neměly uniknout
14.2.2024

Od začátku roku 2024 platí řada změn, které schválilo MPSV (Ministerstvo práce a sociálních věcí). Jednou z oblastí, které se týkají, je důchodový systém a změna zákona o důchodovém pojištění. Jde jak o pravidelné navyšování důchodů, tak o pravidla pro předčasný odchod do důchodu a další změny.

Valorizace důchodů

V rámci pravidelné valorizace důchodů došlo od 1. ledna 2024 k navýšení základní výměry o 360 Kč na 4 400 Kč měsíčně pro případ starobního, invalidního, vdovského, vdoveckého a sirotčího důchodu. Zákon mění i pravidla valorizace důchodů. S platností od 1. října 2023 bude výpočet růstu cen odvozen pouze z indexu spotřebitelských cen za domácnosti důchodců.

Kromě valorizace se také navyšuje zvláštní příspěvek k důchodu o 5,2 % na částky 2 816 Kč (účastníci odboje) a 1 408 Kč (vdovy, vdovci) měsíčně. Ten je v platnosti od roku 2005 a slouží jako kompenzace za zrušení dosavadních zvýhodnění pro tyto skupiny.

Předčasný starobní důchod

Pro odchod do důchodu musí žadatel splnit 2 podmínky: dosáhnout stanovené věkové hranice a také odpracovat dostatečný počet let. Protože se tyto hranice neustále zvyšují, řada lidí má zájem o odchod do předčasného důchodu. Novela zákona se dotkla především těchto osob, které jsou tzv. předčasnými starobními důchodci, nebo o odchodu do předčasného důchodu uvažují. Nově platí:

  • Maximální doba předčasnosti se snížila na 3 roky.
  • Nutná doba pojištění je 40 let.
  • Procentní výměra za předčasnost se krátí o 1,5 % výpočtového základu za každých započatých 90 kalendářních dnů z doby ode dne, od kterého osoba starobní důchod pobírá, až do dosažení důchodového věku.

Další novinkou je, že procentní výměra přiznaného důchodu se valorizuje až od ledna, který následuje po roce, kdy člověk dosáhl standardního důchodového věku.

Požádejte o důchod online

Díky postupné digitalizaci veřejné správy se dá nyní o důchod žádat online formou, a to od 1. prosince 2023. Žadatel tak nemusí chodit na úřad, ale stačí vyplnit příslušné formuláře na ePortálu ČSSZ. 

Technické úpravy

V rámci novely došlo také k několika úpravám, která řeší nadále nevyhovující pravidla. Jde například o:

  • Právo žadatele o dávku změnit datum jejího přiznání během doby, ve které probíhá správní řízení. 
  • Orgány sociálního zabezpečení mohou upustit od vymáhání nízkých nebo zjevně nedobytných přeplatků na dávkách. Tomu, kdo za přeplatky odpovídá, lze umožnit placení formou splátek.
  • Dědici mají právo na vstup do řízení o dávku důchodového pojištění, pokud o ní nebylo rozhodnuto před smrtí oprávněného.

Důchod v nedohlednu? 

Kromě toho, že se neustále posouvá věková hranice, kdy lidé mohou odejít do důchodu, je důležité myslet také na výši svého důchodu. Ten se stanovuje především na základě předchozích příjmů. Zaměstnanci pak díky tomu, že odvádějí vyšší sociální pojištění, mají důchody vyšší než osoby samostatně výdělečně činné. Na stáří se v obou případech vyplatí myslet předem – přečtěte si např. náš článek o penzijním spoření. 


Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu