Finance
5 min čtení
Jak nežít od výplaty k výplatě?
1.7.2024

Pokud začínáte číst tyto články, nejspíš máte problém, který je potřeba vyřešit. Rozhodně není za co se stydět, důležité je, že s touto situací chcete něco dělat. Žít od výplaty k výplatě rozhodně není dobrý finanční návyk. Pojďme si tedy říct, jak se svými penězi vycházet, abyste se mohli spolehnout na svůj příjem.

Základem je zamyslet se nad svou finanční situací

Klíčem k tomu, abyste mohli udělat krok tím správným směrem, je jednoduchý. Z vaší strany je potřeba zamyslet se nad svou finanční situací. To znamená říct si, jaká máte očekávání a zda jste ochotní pro to něco udělat. Protože pokud tuhle část budete odkládat, nikdy ve skutečnosti nezačnete.

Samozřejmě, každý bude mít výchozí pozici trochu jinou. U někoho za to, že žije od výplaty k výplatě, bude „finanční negramotnost“, zatímco u druhé osoby to mohou být špatná rozhodnutí nebo neřešení finančních závazků…

Začněte sledovat své finance

Klíčové pro to, abyste nežili od výplaty k výplatě, je potřeba si udělat jasno ve svých příjmech a výdajích. Ze začátku to bude trochu nepříjemné, ale pokud si důkladně sepíšete, kam vaše peníze během měsíce jdou, získáte nad nimi přehled, který vám umožní je kontrolovat.

Nejsou totiž výdaje jako výdaje:

  • Nezbytné výdaje jsou takový typ výdajů, které musíte zaplatit, abyste mohli žít. Nedá se jich zbavit, ledaže by je za vás platil někdo jiný (nájem, náklady na bydlení, jídlo atd.).
  • Zbytné výdaje jsou takové, které platíte nad rámec těch nezbytných. Velmi jednoduše by se dalo říct, že nejsou z jistého hlediska tak důležité pro váš život (různá předplatná, drahé oblečení, návštěva kaváren atp.)

adobestock-533477474.jpg

Nezbytné výdaje uhraďte jako první

Abyste mohli mít nad svými penězi větší kontrolu, vždy nejprve zaplaťte nezbytné výdaje. Pak vám zůstanou jen finanční prostředky, s nimiž můžete pracovat a máte jistotu, že se nedostanete do finančních problémů.

Zjistěte, kde můžete ušetřit

Jakmile máte jasno v tom, kam vaše peníze jdou a které výdaje jsou nezbytné, tak s nimi můžete pracovat. Některé tak můžete vyškrtnout, omezit je nebo najít levnější alternativu, pokud je to možné.

Snažte se nakupovat ve slevě, anebo pokud chcete kupovat nějaké spotřební zboží, klidně se koukněte na to, jestli by z druhé ruky mohlo být výhodnější (knížky, spotřební elektronika, oblečení či jiné vybavení do domácnosti).

Podobně to můžete udělat i u jídla. Vždy plánujte to, co chcete nakoupit, a udělejte si seznam. U potravin, které nakupujete opakovaně, se snažte sledovat slevy. Dnes stačí napsat název zboží do vyhledávače a přidat slovo sleva. Snadno tak zjistíte, že vaše oblíbená zmrzlina je ve slevě v daném hypermarketu.

Zkuste zvýšit své příjmy

Dalším krokem může být možnost zvýšit své příjmy. Cest je několik. Můžete požádat svého zaměstnavatele, změnit práci či si krátkodobě najít další zdroj příjmu ve formě brigády. Cest je samozřejmě více, jen musíte najít tu, která bude vyhovovat vaší situaci a nezapříčiní, že se dostanete do problémů.

Zbytečně se nezadlužujte

Pokud je to možné, snažte se vyhýbat půjčkám. Rozhodně si neberte úvěry na věci spotřební hodnoty, na zážitky či koupi drahého vybavení. Nevyplatí se mít zřízenou kreditní kartu nebo kontokorent, které vám umožní velmi snadno, ale zato draze se zadlužit, což v případě, že nevystačíte s vlastními penězi, není úplně žádoucí.

Vytvořte si finanční rezervu

V tuto chvíli máte možnost začít si tvořit vlastní rezervy. Do té byste měli investovat tak 10 % ze svých příjmů, ale určitě záleží na vaší situaci. Celkově by ale vaše rezerva měla být ve výši 3-6měsíčních výdajů.

Začněte si stanovovat finanční cíle

V poslední fázi byste si měli stanovovat své finanční cíle, které vás budou motivovat k tomu, abyste měli svou finanční situaci pod kontrolou. Mezi ně může patřit:

  • zbavit se finančních závazků, jako je úvěr nebo hypotéka,
  • začít si spořit na vlastní bydlení,
  • zajistit si peníze na narození nového dítěte,
  • zaměřit se na investování a zhodnocení volných peněz,
  • šetřit svým dětem na vzdělání a budoucnost,
  • připravit si rezervu na důchod,
  • pořídit si nějakou dražší věc.

 

Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu