Hypotéky
4 min čtení
Čím můžete ručit při žádosti o hypotéku?
2.9.2024

Při žádosti o vyšší úvěr na bydlení budete muset bance ručit jinou nemovitostí, a tedy ji zastavit ve prospěch banky. V článku vám prozradíme, čím vším v případě hypotéky můžete ručit.

Co je to zástavní právo na nemovitost?

Pod pojmem zástavní právo si jednoduše představte to, že banka má právo k vaší nemovitosti, kterou jako dlužník ručíte. Princip je velmi jednoduchý.

Nemovitost v zástavním právu věřiteli zaručuje, že pokud svůj dluh nebudete řádně splácet, může banka nemovitost prodat, aby se umořil dluh.

Zástavní právo se uvádí na katastrálním úřadu a zaniká ve chvíli, kdy je hypotéka řádně splacena.

Jak vzniká zástavní právo?

Zástavní právo vzniká v případě hypotéky smlouvou. V ní musí být uvedeno, o jakou nemovitost se jedná, jaký dluh konkrétně zajišťuje a jak bude věřitel (banka) svůj dluh uspokojovat, pokud dlužník nebude plnit své povinnosti v rámci dluhu.

Ověřte si, že na nemovitosti, kterou chcete v rámci hypotéky zastavit, není jiné omezení vlastnického práva.

Jakou nemovitostí (ne)můžete ručit při žádosti o hypotéku?

Jak už vyplývá z našeho krátkého povídání o zástavním právu na nemovitost, je očividné, že při žádosti o hypotéku budete moci ručit nemovitostí. Jako zástavu můžete použít celou řadu nemovitostí. Musí však splňovat několik podmínek, mezi něž patří:

  • nachází se na území ČR a je evidována v katastru nemovitostí,
  • nemovitost má přidělené popisné nebo evidenční číslo.
  • má plochu, která je určena k bydlení.

1. Ručení kupovanou nemovitostí

Nejběžnějším typem ručení při žádosti o hypotéku je kupovaná nemovitost. V tomto případě hraje důležitou roli hodnota nemovitosti. Banka vám obvykle k hodnotě nemovitosti půjčí 80 nebo 90 %. V tom případě budete muset zbývající částku doplatit ze svého.

Počítat také musíte s tím, že cena nemovitosti se nemusí nutně shodovat s tržní cenou nemovitosti.

2. Ručení jinou nebo druhou nemovitostí Máte už nějakou nemovitost?

Tu můžete bez problémů využít k tomu, aby ručila za celou nebo část hypotéky. S ohledem na rostoucí ceny nemovitostí jde o aktuální trend.

Nezapomeňte na to, že nemůžete ručit podílem z nemovitosti nebo bytem v družstevním vlastnictví. Také na nemovitosti nesmí být jiný úvěr nebo nějaká další práva.

3. Ručení cizí nemovitostí

Ručit nemusíte nemovitostí, která patří vám. V takové situaci vám mohou pomoci rodiče, případně kdokoliv, ke komu máte velmi dobrý vztah. Počítat ale musíte s tím, že vlastník nemovitosti bude muset souhlasit s tím, že jeho nemovitost bude zastavena.

Ručitel se nezavazuje ke splácení hypotéky, ale měl by být obeznámen s tím, pokud by nastaly nějaké problémy. V průběhu let může být tato nemovitost ze zástavního práva vyjmuta.

4. Ručení rekreační nemovitostí

Při ručení můžete využít i rekreační objekt, jako je chata či chalupa. Má to však své podmínky a musí:

  • být možné ji bez problémů obývat celý rok,
  • mít své číslo popisné nebo evidenční,
  • k ní vést veřejná komunikace nebo jiný přístup,
  • disponovat vodou a elektřinou.

5. Ručení pozemkem

Plánujete si brát hypotéku na stavbu domu? Pak v tomto případě můžete ručit samotnou stavební parcelou a platí tu podobné podmínky, jaké jsme zmiňovali v bodě č. 4. Banka u stavební parcely zohledňuje určitou část plochy, kterou ocení. Proto nepočítejte s tím, že pokud jste pozemek kupovali za určitou hodnotu, bude k ní banka také přihlížet.

Spočítejte si hypotéku s Patronem

Plánujete koupi nemovitosti za účelem vlastního bydlení nebo investice? Využijte naši hypoteční kalkulačku a zjistěte, jak na tom aktuálně úvěry jsou a získejte nezávaznou radu od hypotečního poradce.

Spočítejte si hypotéku

100 000 Kč
20 000 000 Kč
Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu