Životní pojištění
3 min čtení
Co můžete dělat, když pojišťovna odmítá plnit životní pojištění?
30.9.2024

Být pojištěný proti nečekaným rizikům života je rozhodně skvělá věc. Na druhou stranu, pokud budete procházet internet, setkáte se často s negativními reakcemi. Základem je proto mít kvalitní, nikoliv co nejlevnější, pojištění. Pojďme si ale říct, jak můžete postupovat, když pojišťovna odmítá plnit.

Kdy na plnění z životního pojištění nemáte nárok?

Je důležité si uvědomit, že životní pojištění je individuální produkt a nemůže pokrýt všechna rizika do nejmenšího detailu. Ve stručnosti si proto povíme, kdy rozhodně nemáte nárok na plnění:

  • Na dané riziko nejste pojištěni, nebo jste pojištěni jen částečně.
  • V pojištění je výluka na danou nemoc nebo úraz.
  • Nedodrželi jste pojistné podmínky, například jste neoznámili změnu zaměstnání nebo rizikovějších volnočasových aktivit.
  • Úraz jste si způsobili úmyslně, pod vlivem návykových látek nebo při páchání trestné činnosti.
  • Při sjednávání pojištění jste uvedli neúplné nebo nepravdivé informace (zdravotní či osobní).
  • Nepředložili jste dostatečnou zdravotní dokumentaci.

Co udělat, když pojišťovna nechce plnit?

První věc, kterou musíte pochopit, je, z čeho problém vlastně plyne. Je to z výše uvedených možností? V tomto případě je potřeba si přečíst smlouvu, a pokud si opravdu nejste jistí, obraťte se na pojišťovnu o písemné vysvětlení. Rozhodně se nestává, že by vám pojišťovna neplnila bez důvodu.

Co můžete udělat dál?

  1. Odvolejte se. Můžete se poradit s nezávislým finančním poradcem, který vám řekne, jaké relevantní informace a důkazy je třeba uvést, a poradí vám také s argumenty, proč by měla být vaše žádost vyřízena ve váš prospěch.
  2. Spojte se s finančním arbitrem. Ten je tu proto, aby řešil spory mezi pojišťovnou a pojištěncem. Jde o nezávislý orgán, který řeší tyto situace napříč finančními institucemi.
  3. Obraťte se na ČNB. Česká národní banka uděluje povolení a dohlíží na činnost finančních institucí v České republice. Můžete jí podat podnět k prošetření pojišťovny z důvodu, že porušuje zákony nebo používá nekalé praktiky.
  4. Právník by měl být posledním krokem, když ostatní kroky selžou. Je však nutné si položit otázku, zda je tato situace opravdu klíčová, protože právník vám nezaručí, že věc skončí ve váš prospěch.

Sjednejte si životní pojištění přes poradce

Aby k podobným situacím nedocházelo, je potřeba si sjednat pojištění u specialisty. Jen ten vám poradí, na co se zaměřit, a dokáže objektivně porovnat podmínky. První krok k vlastnímu finančnímu poradci a kvalitnímu životnímu pojištění můžete udělat s pomocí našeho srovnávače životního pojištění, kde zjistíte, jak na tom jednotlivé pojišťovny jsou.

Spočítejte si životní pojištění

10 000 Kč
100 000 Kč
Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu