Hypotéky
2 min čtení
Blýská se na lepší časy? Lednová inflace byla nejnižší od března 2021
19.2.2024

Na počátku roku 2024 se konečně podařilo zkrotit raketové zdražování, které trvalo bezmála dva a půl roku. Český statistický úřad v lednu zaznamenal pokles meziroční inflace na 2,3 %, která se tak nečekaně přiblížila dvouprocentnímu cíli České národní banky. Lednový růst cen byl navíc nejnižší od března roku 2021.

Oslabení růstu cen se týkalo především bydlení a potravin, které sice nadále zdražovaly, ovšem mnohem pomaleji. Dočkali jsme se tak zpomalení tempa růstu cen elektřiny (které kleslo na 13,3 % z prosincových 142,4 %), vodného a stočného. Levněji se nyní dají pořídit i některé potraviny. Cena mouky spadla o 23,6 %, maso zlevnilo o 6,6 % a jogurt o 7,6 %.

Odborníci sice pokles inflace začátkem letošního roku odhadovali, její přiblížení dvouprocentní hranici je však překvapením. V evropském srovnání se Česko rázem vyhouplo z nejhorších příček rovnou na evropského premianta a zapsalo si inflaci nižší, než je průměr eurozóny (2,8 %).

Proč inflace klesla a jaké jsou odhady pro zbytek roku?

Jak je možné, že inflace klesla pod očekávání? Podle ekonomů za poklesem tempa zdražování stojí snížení cen potravin vlivem jejich přesunu do nižší sazby DPH. Projevilo se pravděpodobně také odeznění úsporného tarifu, který koncem roku 2022 zlevnil energie domácnostem i firmám. Ceny se totiž na konci loňského roku srovnávaly s dotovanými cenami energií, které však byly výrazně nižší než tehdejší ceny na trhu. Naměřená inflace tak byla z důvodu zahrnutí dotovaných cen vyšší.

Odhady růstu cen pro zbytek roku jsou podobně příznivé. Očekává se, že průměrná inflace se bude držet okolo 2,6 %. ČNB tak možná přistoupí k dalšímu snížení úrokových sazeb. Banky by tak mohly zlevnit hypotéky a úvěry, klesnou naopak úroky na spořicích účtech.

Spočítejte si hypotéku

100 000 Kč
20 000 000 Kč
Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu